Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0771 641 980
Programare

Implantologie

implant dentar

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale, confecționate din titan, asemănătoare unor șuruburi. Acestea au o suprafață rugoasă, tratată, pentru a asigura osteointegrarea. Ele reprezintă soluția cea mai eficientă și modernă de a înlocui un dinte pierdut, rolul principal fiind de a înlocui rădăcina dintelui lipsă și în al doilea rând de a împiedica resorbția osoasă.

 

În mare, implantul dentar este format din două componente. Una intraosoasă (implantul propriu-zis) și una exterioară, protetică care va asigura suportul viitoarei coroane dentare (bontul protetic).

 

Când se folosesc implanturile dentare?

Implanturile se pot folosi în absolut orice situație de pierdere a dinților, la pacienții sănătoși sau cu probleme ușoare și medii de sănătate.

 

De asemenea este necesar ca volumul osos să fie suficient pentru a insera un implant (grosime și înălțime suficientă). În cazul în care pacientul prezintă un suport osos precar, există soluții prin grefarea zonelor cu ajutorul blocurilor osoase sau alte tehnici.

 

În orice situație suntem pregătiți să vă tratăm. Fiecare situație clinică este atent evaluată de către echipa noastră și veți fi informat cu toate aspectele intervenției.

Solicită programare

Când nu se folosesc implanturile dentare?

Sunt destul de rare cazurile în care se contraindică inserarea unui implant dentar. Contraindicațiile nu privesc neapărat implantul în sine, ci privesc intervenția chirurgicală ca ansamblu. Trebuie reținut că există multe alte soluții pentru rezolvarea cazului dumneavoastră în cazul unei contraindicație. În general le clasificăm astfel:

  • Tumori maligne în zona respectivă;
  • Radioterapie recentă la extremitatea capului;
  • Tratament cu bifosfonați;
  • Infarct miocardic mai recent de 6 luni;
  • Tulburări psihiatrice severe;
  • Sindrom Paget;
  • Tulburări grave de coagulare;
  • Cardiopatii severe;
  • Tabagism sever;
  • Femei gravide (doar pe perioada gravidității);
  • Minori (se așteaptă până la vârsta de 18 ani);
  • Insuficiență cardiacă severă.

 

Doare?

NU! Intervenția nu este dureroasă absolut deloc. Totul se realizează sub anestezie locală, iar discomfortul este minim spre deloc. Postoperator veți fi sub tratament cu antibiotice, antialgice și antiinflamatoare nesteroidiene timp de 5 zile. Astfel nici în timpul intervenției, nici după, durerea nu își va face prezența.

Care sunt etapele?

Veți trece prin 3 etape, toate la fel de importante. În primă instanță este necesară o consultație amănunțită, în care medicul curant va analiza un computer tomograf al maxilarelor dumneavoastră și va elabora un plan de tratament pe care o să vi-l prezinte detaliat. Etapa a doua reprezintă intevenția chirurgicală propriu-zisă, nedureroasă, care durează de la 20 de minute (pentru inserarea unui implant) până la 2 ore (cazuri complexe, unde se inseră 6 implanturi sau se realizează concomitent regenerări osoase). În unele situații se poate realiza o coroană provizorie (dacă stabilitatea primară a implantului o permite). A treia etapă, și ultima, este cea protetică, în care vor fi luate o serie de amprente și se vor face mai multe probe. Ultima etapă durează cam 2 săptămâni. Trebuie reținut că implantul dentar are nevoie de o perioadă de aproximativ 3 luni pentru o osteointegrare bună.

 

Care este durata de viață a unui implant dentar?

Durata de viață a unui implant poate fi de până la 20-25 de ani. Această durată este influențată de mulți factori, cel mai important fiind igiena foarte bună și controalele regulate la medic. Fumatul reprezintă un factor de risc pentru implanturile dentare, precum și un factor care scade considerabil durata de viață al acestuia.

 

 

implant dentar
Solicită programare

De câte feluri pot fi implanturile dentare?

Implanturile sunt de foarte multe feluri și forme. Ele depind foarte mult de producător (Germane, Americane, Israeliene, Coreene, Elvețiene, etc) și pot avea mai multe tipuri de conexiuni. Indiferent de multitudinea de tipuri, principiile de inserare și cele biologice rămân la fel. La noi în clinică puteți regăsi toate tipurile de soluții pe implant:

  • All on 4/ all on 6;
  • Proteze înșurubate pe implant;
  • Proteze pe bile cu suport implantar;
  • Implanturi subperiostale;
  • Implanturi ortodontice;
  • Implanturi zigomatice;
  • Implanturi pterigoidiene.

Implant sau punte dentară?

Beneficiile sunt foarte clare în favoarea implantului dentar. Prin inserarea acestuia evitați șlefuirea dinților vecini și eventualele extirpaâri de nerv ai acestora, deci lăsați dinții alăturați în pace. Uneori, când sunt contraindicații ale intervențiilor chirurgicale, tratarea breșei prin punte este de elecție. Din punct de vedere economic, inserarea unui implant dentar poate fi mai ieftin decât o punte dentară, unde sunt necesare 3 coroane dentare și 2 extirpări de nerv.

Cum am grijă de implantul meu dentar?

Durata de viață a implantului dentar este în legătură directă și strânsă cu igiena bucală și cu fumatul. Sunt necesare cel puțin 2 periaje pe zi, folosirea dușului bucal și a aței dentare. Pe lângă obiceiurile clasice de igienă, vizita regulată la medicul stomatolog este obligatorie, precum și o radiografie pe an sau la 2 ani.

Implanturile tip all on 4

 

 

 

implant dentar

Aceste tipuri de sisteme sau implanturi sunt realizate pentru ca dumneavoastră să beneficiați de dinți ficși în 24-48 de ore. Astfel se elimină timpul normal de așteptare de câteva luni față de tehnica clasică de protezare a implanturilor dentare (3-4 luni). Prin această tehnică este necesară o singură intervenție chirurgicală (per maxilar) în care se vor realiza următoarele intervenții:

  • Extracția dinților existenți (resturi dentare, dinți mobili, etc);
  • Inserarea implanturilor dentare;
  • Atașarea bonturilor specifice;
  • Realizarea lucrării protetice fixe provizorii.

 

Deci, printr-o singură intervenție minim invazivă de aproximativ 2 ore se va elimina timpul de recuperare spre aproape de zero iar dumneavoastră veți pleca din clinică cu dinți ficși și vă puteți continua activitățile cotidiene în mod normal.

 

Care sunt etapele?

În primă instanță este necesară o consultație la clinica noastră. După stabilirea planului de tratament și efectuarea unui computer tomograf se vor lua amprente dentare pentru realizarea în prealabil a lucrării protetice provizorii (o lucrare fixă pe care o să o purtați până se integrează implanturile). Cu lucrarea provizorie veți putea realiza majoritatea activităților dumneavoastră zilnice.

 

După ce laboratorul realizează lucrarea provizorie, veți veni la intervenția chirurgicală, care durează între 1 și 3 ore, în care vom realiza toate manoperele chirurgicale necesare printr-o singură incizie. Ultima ședință, care este cam la 3 luni de la intervenția chirurgicală, presupune schimbarea lucrării protetice provizorii cu cea definitivă.

Solicită programare

 

 

Care sunt beneficiile?

  • Nu se realizează mai multe intervenții chirurgicale;
  • Pacientul pleacă cu dinți în 24-48 de ore;
  • Se evită intervenția de sinus lift;
  • Se pot relua relativ toate activitățile imediat postoperator;
  • Pacientul sesizează o schimbare fizionomică imediată;
  • Riscurile chirurgicale sunt relativ mici.

 

 

 

 

Când NU se indică acest tip de tratament?

  • La pacienții cu tratament cu bifosfonați;
  • La pacienții cu infarct miocardic recent (mai devreme de 6 luni);
  • La pacienții cu tabagism sever;
  • La pacienții care au avut radioterapie recentă la nivelul capului;
  • La pacienții cu formațiuni tumorale orale (osoase sau cu invadare osoasă);
  • Tulburari psihiatrice severe;
  • Sindrom Paget, osteomalacia;
  • Cardiopatii valvulare;
  • Graviditate;
  • Calitate slabă a osului sau volum insuficient.
implant dentar implant dentar

Implanturile tip all on 6

implant dentar

 

În acest tip de sistem se folosesc 6 implanturi dentare per maxilar. Se inseră 4 implanturi în zona frontală și 2 (pentru o stabilitate superioară) cât mai posterior posibil, angulat pentru a evita sinusul maxilar sau alte probleme specifice cazului (volum osos redus, etc.)

 

Sistemul este folosit pentru a asigura maximum de rezistență printr-o tehnică minim invazivă, precum și stabilirea celui mai bun rezultat pentru pacientul nostru.

 

Acest tip de sistem se poate utiliza nu numai în cazurile în care dinții sunt pierduți sau în stadiu terminal. Se folosesc cu mare succes și în cazul pierderilor dentare de cauză traumatică (accidente) sau în cazurile cu suficient volum osos.

 

De ce să alegeți o protezare totală pe implant?

Beneficiile sunt multiple în acest caz, reabilitarea totală pe implant reprezentând cea mai bună soluție pentru rezolvarea lipsei dentare cunoscute până în prezent. Implanturile pot asigura până la 75% din forța mușcăturii dinților naturali și prezintă o integrare stabilă și sigură în oasele maxilare. Pe langă aceste aspecte, se elimină necesitatea unei proteze totale care presupune scoaterea și igienizarea acesteia de cel puțin 2 ori pe zi, sau limitări în ceea ce privește masticația.

 

Nu numai că reabilitările tip all on 4/6 prezintă funcții mecanice asemănătoare cu dinții naturali dar au și o estetică deosebită, astfel că dumneavoastră veți avea un zâmbet natural și frumos.

implant dentar

All on 4 vs All on 6

Nici una dintre opțiuni nu este neapărat mai bună decât cealaltă. Decizia este în funcție de cazul specific fiecărui pacient. De exemplu, dacă pacientul prezintă suficient volum osos și maxilarele sunt mai dezvoltate, forțele masticatorii fiind mai mari, este necesară o soluție pe 6 implanturi. Dacă pacientul nu are volum osos suficient, iar forțele masticatorii sunt relativ normale spre mici, atunci soluția optimă este pe 4 implanturi. Pentru a vă lămuri exact care este soluția optimă vă așteptăm la o consultație în cadrul clinicii noastre.

 

Cum am grijă de implanturi?

Trebuie avut grijă de aceste tipuri de lucrări exact cum ați avea grijă de dinții naturali. Este necesar un periaj de două ori pe zi, folosirea aței dentare, precum și a unui duș bucal. Pe lângă această rutină zilnică este necesar un control la medicul stomatolog la 6 luni, și o radiografie pe an, pentru a observa evoluția acestora. Prin controalele periodice se pot preîntâmpina eventuale probleme care pot apare și se rezolvă fără prea mari bătăi de cap.

 

Pe perioada vindecării, în care veți avea dinții temporari, trebuie evitate alimentele lipicioase sau dure, dar după ce se termină această perioadă nu este necesară o anumită dietă.

Lucrări protetice pe implant

implant dentar implant dentar

 

 

Aceste tipuri de lucrări reprezintă o soluție accesibilă pentru reabilitarea unei arcade totale cu suport implantar. Acest lucru presupune că nu mai trebuie să existe nici un dinte pe arcada dentară, sau se vor scoate dinții prezenți care nu pot fi salvați.

 

Pentru realizarea acesteia este necesară o primă ședință în care vi se va explica cu exactitate planul de tratament și se va anailza computerul tomograf pentru inserarea implanturilor dentare.

 

În următoarea ședință se inseră 4 implanturi dentare, după care se realizează o proteză totală acrilică cu rol provizoriu.

 

După 3 luni de vindecare (timp în care veți sta cu cu o proteză provizorie) se începe partea protetică, care durează aproximativ 3 săptămâni.

 

Unul din marele avantaje ale acestui tip de sistem, pe lângă costurile mai accesibile, este că nu are sprijin pe bolta palatină (cerul gurii), iar lucrarea finală este realizată dintr-un compozit special, ușor, cu estetică ridicată.

Solicită programare

Lucrări protetice pe bilă, cu suport implantar

implant dentar implant dentar

Această soluție este una dintre cele mai simple și mai convenabile pentru pacienții mai în vârstă sau care doresc soluții la prețuri foarte accesibile.

 

Proteza pe bile, cu suport implantar, reprezintă o alternativă foarte stabilă la proteza clasică, eliminând posibilitatea ca aceasta să iasă în timpul vorbirii sau al masticației, deci oferă o

stabilitate foarte bună.

 

De obicei, sunt necesare 2 implanturi inserate în zona frontală, dar pentru cea mai bună stabilitate se inseră 4 implanturi. Acestea vor avea în partea superioară (partea care nu este în os) sisteme speciale tip bilă, în care se va ancora o proteză totală special realizată (precum capsele unui halat).Pentru a beneficia de această soluție, pacientul trebuie să nu mai aibă nici un dinte prezent sau se vor extrage dinții existenți, irecuperabili.

 

Durata intervenției este mică, de până într-o oră, după care se va realiza o proteză totală provizorie pe care pacientul o va purta timp de 3 luni. După perioada de vindecare se trece la etapa protetică care durează aproximativ 3 luni.

 

Este important de reținut că aceste proteze sunt detașabile, au sprijin pe bolta palatină (cerul gurii) și trebuie igienizate de minim 2 ori pe zi (scoase din cavitatea bucală și spălate). Rolul implanturilor în această situație este pentru un sprijin net îmbunătățit al protezelor.

Solicită programare

Implanturile subperiostale

Ce sunt implanturile subperiostale?

Implanturile subperiostale reprezintă niște dispozitive medicale speciale, care se aplică peste os, și se fixează pe acesta cu ajutorul unor șuruburi. Spre deosebire de implanturile clasice care se înșurubează în os (sau endoostale) acestea se aplică pe maxilare. Sunt realizate din titan 100 % și sunt individualizate pentru fiecare pacient în parte (în timp ce implanturile clasice sunt standardizate).

 

Pentru realizarea unui implant subperiostal sunt necesare examene complexe de imagistică, care vor fi trimise către un laborator specializat din uniunea europeana, unde va fi realizat cu

ajutorul unor lasere care taie un schelet din titan pur. Pentru un astfel de plan de tratament, planificarea reprezintă cheia succesului, de aceea sunt necesare mai multe ședințe preoperatorii.

 

 

implant dentar
Solicită programare

Când se indică implanturile subperiostale?

  • Implanturile subperiostale sunt indicate la pacienții cu resorbții osoase severe (pierdere masivă de os), sau când orice alte intervenții au eșuat. Pe lângă situațiile cu resorbții accentuate, acestea mai pot fi folosite după anumite traume sau rezecții oncologice ale oaselor maxilare.

 

La cât timp pot avea dantură?

  • Lucrurile diferă de la caz la caz. Dar în majoritatea situațiilor puteți avea dinți provizorii la 24 de ore de la intervenția chirurgicală. Lucrarea finală va fi realizată la 6 luni de la operație, după ce medicul curant se va asigura că implantul este integrat cu succes.

 

Care sunt complicațiile implanturilor subperiostale?

  • În principiu nu apar complicații majore la aceste tipuri de implanturi. Complicațiile nu diferă față de un implant clasic. În schimb, în cazul unei periimplantite avansate (infecție în jurul implantului, trebuie explantat (scos) tot scheletul, acesta fiind dintr-o singură bucată. De aceea sunt obligatorii vizitele regulate la medic și examinările radiologice uzuale, pentru a preîntâmpina aceste situații.

 

Cât durează planificarea?

  • Având în vedere complexitatea cazului cât și a implantului, durează în jur de 1 lună pentru realizarea implantului și cam o săptămână analiza cazului de câtre echipa medicală.

 

Cât durează intervenția?

  • Intervenția chirurgicală durează în medie cam trei ore și jumătate la maxilar și 2 ore și jumătate la mandibulă. Pe timpul intervenției nu veți simți nici o durere, realizându-se anestezie locală, sau puteți opta pentru inhalosedare.

 

Cum se întrețin implanturile subperiostale?

  • Se întrețin ca orice implant normal endoosos. Sunt necesare măsuri clasice de igienizare, care presupun periaj de două ori pe zi, folosirea aței dentare, precum și a dușului bucal. Pe lângă metodele clasice sunt obligatorii vizitele la medicul stomatolog la fiecare 6 luni și o radiografie panoramică pe an.

Implanturi ortodontice

implant dentar implant dentar

Implanturile ortodontice reprezintă un tip de dispozitiv medical, cu rol în ortodonție, mai exact în tracționarea dinților pentru alinierea corectă pe arcadă. Acestea sunt realizate din titan și sunt de mici dimensiuni, asemănându-se cu niște șuruburi.

                                        

Ele se mențin în cavitatea bucală pentru câteva luni, după care se explantează. De aceasta se ancorează cu ajutorul unor dispozitive speciale dinții pentru a-i dirija spre ordinea corectă, funcțională și estetică a acestora, deci au rol de ancoraj.

 

Tehnica de inserare este foarte simplă, nefiind neapărat nevoie de un chirug specialist. Se realizează anestezie locală sau topică, după care se inseră direct prin mucoasă. După inserare nu apare durere, maxim pacientul resimte un mic discomfort pentru 24 de ore.

 

De multe ori se poate folosi pentru ancorarea unui singur dinte în malpoziție (poziție vicioasă) pentru aliniamentul estetic al acestuia, nemai fiind nevoie de corectări prin coroane dentare, astfel evitând eventuale tratamente de canal, pivoți și lucrări protetice. Deci reprezintă o alternativă minim invazivă și poate și mai economică pentru redresarea unui dinte.

Implanturi Zigomatice

implant dentar

 

 

 

 

implant dentar

Ce sunt implanturile zigomatice?

Implanturile zigomatice sunt dispozitive medicale speciale, lungi, care se aseamana cu un implant normal, cu ancorare în osul zigomatic (pomete). Acestea au lungimi cuprinse între 35 și 55 de mm și sunt folosite adesea în cazuri foarte complexe de reabilitări orale, doar la arcada superioară, mai ales în situații de atrofii osoase severe (lipsa osului maxilar). Au formă cilindrică și se inseră sub anestezie generală, după o planificare foarte amănunțită a cazului dumneavoastră.

 

Căror pacienți se adresează?

Implanturile zigomatice se adresează în mod special pacienților cu atrofii severe (pierdere de os masivă), sau după rezecții de maxilar la pacienții oncologici. Resobțiile osoase pot fi genetice, sau după o boală parodontală severă, traumatisme, infecții, chisturi, tumori în zona posterioară a maxilarului. În orice caz se folosesc doar în ultimă instanță, când metodele clasice de regenerare osoasă nu mai pot fi efectuate.

 

Care este diferența între implanturile zigomatice și cele normale?

Deși amandouă sunt confecționate din titan, prima diferență majoră observabilă este lungimea implantului zigomatic, care poate ajunge până la 55 de mm. A doua diferență este modul de inserare al acestuia.

 

Dacă în cazul implantului clasic, se preapară o simplă neoalveolă în os, la inserarea implantului zigomatic lucrurile se complică un pic. Este necesară uneori inserarea acestuia prin sinusul maxilar, ceea ce presupune o elevare a membranei sinusale, iar ancorarea implantului zigomatic se face în osul malar (zigomatic sau pomete), pe când implantul clasic se ancorează în osul maxilar. O altă diferență este că implantul zigomatic se poate folosi doar la arcada superioară, pe când cel clasic se poate folosi oriunde este os suficient pentru ancorare, atât superior, cât și inferior.

De ce se inseră în zona posterioară?

Având în vedere zona de sprijin sau ancoraj al acestor implanturi este osul zigomatic (pometele), nu se pot insera în zona frontală. De aceea ele e pun angulat, pentru ca partea care vine spre cavitatea bucală să ajungă cât mai aproape de zona frontală. Uneori, în cazuri severe, se pot insera 3 implanturi zigomatice pe o singură parte, asigurând un sprijin sporit și egal distribuit pe o hemiarcadă (jumătate de arcadă).

 

Care sunt avantajele implanturilor zigomatice?

  • Durata mică de vindecare;
  • Se pot încărca imediat;
  • Rată de reușită relativ mare;
  • Posibilitate de rezolvare a cazurilor deosebit de complexe;
  • Evitarea intervențiilor de tip sinus lift sau a blocurilor osoase;
  • Rezultate imediate;
  • Restabilirea funcțiilor masticatorii în termen scurt.

 

Ce rată de succes au implanturile zigomatice?

Rata de succes a implanturilor zigomatice variază între 82 și 100%. După un studiu realizat de Bruno Ramos Chrcanovic rata de succes pe o perioadă de 12 ani a fost de 96,7% (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22562293/). Iar după un studiu mai recent, tot de același autor, realizat pe un lot mult mai mare (2161 de pacienți), rata de succes pe o perioadă de 12 ani a fost de 95,21 (https://www.researchgate.net/publication/304537105_Survival_and_Complications_of_Zygomatic_Implants_An_Updated_Systematic_Review)

 

Care sunt complicațiile ce pot surveni?

Complicațiile nu sunt majore, se pot rezolva, este necesară o consultație periodică la fiecare 6 luni pentru depistarea din timp și eventual prevenirea acestora.

 

Printre complicațiile cel mai des întâlnite regăsim:

  • Sinuzite (principala);
  • Infecții ale țesuturilor moi;
  • Fistule oroantrale;
  • Mici parestezii locale.

Implant pterigoidian

 

 

implant dentar

 

 

 

implant dentar

Ce sunt implanturile pterigoidiene?

Sunt implanturi speciale, mai lungi decât cele tradiționale dar mai scurte decât cele zigomatice. Au o formă clasică, cilindrică, și se folosesc în situații speciale, pentru sprijin posterior al lucrărilor protetice pe implant, doar în zona maxilară (la arcada superioară).

 

Unde se ancorează?

Implanturile pterigoidiene se inseră în zona posterioară maxilară, în poziție angulată, și se ancorează în zona tuberozitară, în final ajungând în foa pterigoidă a osului sfenoid. Traseul implantului este paralel cu peretele distal al sinusului maxilar.

 

Care sunt avantajele?

  • Tehnică relativ simplă (față de implanturile zigomatice);
  • Folosirea anesteziei locale;
  • Posibilitatea încărcării imediate (protezare în 24-48 de ore);
  • Evitarea elevării sinusului maxilar;
  • Evitarea tehnicilor de blocuri osoase sau regenerări ghidate în zona posterioară maxilară;
  • Asigură un sprijin foarte important, posterior, lucrărilor protetice pe implant.

 

Când se indică folosirea lor?

Ele sunt indicate la pacienții cu resorbții avansate ale osului maxilar în zona posterioară, sau în cazul unui sinus foarte pneumatizat (mare, voluminos). Se mai indică la pacienții care din diverse motive se contraindică intervenția de sinus lift sau care nu vor să aștepte timpul de osteointegrare al grefelor osoase, sau refuză tehnici de blocuri/plăci osoase. Se mai poate folosi și la pacienții care au forțe masticatorii mari și este necesar un sprijin posterior.

Capătă curajul de a zâmbi cu încredere.

Solicită chiar astăzi o programare!

 

Echipa XENO MED este mereu aproape de tine!