Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0771 641 980
Programare

Protetică dentară

Dacă vreunul dintre dinți lipsește, este deteriorat sau aveți alte probleme cu gura sau maxilarul, medicul dentist vă poate recomanda un medic specialist protetician. Acesta poate realiza înlocuire dinților cu proteze dentare implanturile sau reconstruirea altor structuri faciale (proteze obturatoare).

 

Proteticianul își propune să vă redea zâmbetul, precum și să vă păstreze sănătatea bucală pe termen lung. Repararea dinților uzați sau deteriorați se poate realiza folosind coroane, punți, implanturi și alte tratamente de restaurare.

 

Ce este protetica?

Protetica este un domeniu specializat în stomatologie care implică utilizarea restaurărilor dentare fixe și mobile pentru a restabili aspectul și funcția dentară. Stomatologii sunt capabili să diagnosticheze, să planifice și să gestioneze tratamentele folosind proteze dentare pentru a corecta o gamă largă de probleme de sănătate orală.

 

De asemenea, se concentrează puternic pe reducerea riscului ca aceste probleme să se repete în viitor. Tratamentele protetice pot fi alese din motive funcționale sau cosmetice.

 

Acestea sunt concepute pentru a restabili aspectul natural și funcția dinților, a gingiilor și a altor zone ale feței. Ele pot ajuta, de asemenea, cu probleme ale maxilarului, cum ar fi tulburările articulațiilor temporomandibulare.

În ce este diferit un medic specialist protetician de alți medici stomatologi?

Medicii stomatologi generali pot efectua tratamente protetice dar, pentru a se înregistra ca specialist în domeniu, medicul stomatologt trebuie să finalizeze încă trei ani de studii într-un program de rezidențiat acreditat de Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor Stomatologi. Odată ce au terminat această pregătire superioară, absolvenții se pot înregistra ca medici specialiști în protetică dentară.

 

Această formare aprofundată echipează proteticienii cu cunoștințele și abilitățile necesare pentru a diagnostica și trata o gamă largă de probleme de sănătate. Sunt, de asemenea, abili în echipele de conducere și lucrează cu cele mai noi tehnologii dentare pentru a dezvolta tratamente inovatoare pentru probleme complexe.

 

De ce aș avea nevoie să văd un medic specialist protetician?

În situația în care cazul dvs. este complex sau aveți probleme suplimentare cu maxilarele sau articulația temporo-mandibulară, medicul dentist vă poate recomanda o trimitere la un protetician. Medicul dvs. dentist va efectua o examinare completă a gurii, care poate implica utilizarea radiografiei și a altor sisteme de diagnosticare a imaginii, cum ar fi scanarea CT sau RMN. Acest lucru le permite să vă vadă mai multe și să planifice cel mai eficient tratament.

 

Tratamentul protetic implică mai mult decât doar gura și dinții. Implică starea generală de sănătate și factorii individuali de risc pe care îi aveți. Pe lângă montarea protezelor dentare pentru a restabili aspectul și funcția gurii, medicul dentist va concepe un plan de tratament cuprinzător care să împiedice răspândirea bolilor și infecțiilor și să vă ajute să mențineți o sănătate orală bună pe termen lung.

Care sunt diferitele tipuri de proteze dentare?

Proteticienii au experiență în utilizarea unei game largi de proteze dentare și vor discuta despre toate opțiunile adecvate disponibile în timpul consultației dumneavoastră. Acestea pot include:

 

  • Implanturi – Implanturile dentare sunt un înlocuitor fix pentru dinții lipsă. Fabricate din titan puternic, implanturile sunt poziționate chirurgical în maxilar unde acționează ca rădăcini ale dinților. Odată ce s-au osteointegrat cu osul maxilarului, implanturile sunt acoperite de o coroană cu aspect natural. Dacă trebuie să înlocuiți o arcadă întreagă, medicul dentist poate recomanda implanturi pentru a vă ajuta să vă păstrați funcțiile. Această metodă utilizează un număr variabil de implanturi pentru a înlocui arcul superior sau inferior.
  • Coroane și punți – Coroanele și punțile sunt dinți protetici care pot umple golurile din gură sau pot restabili aspectul natural, puterea și funcția zâmbetului tău. Acestea sunt cimentate pe dinți și nu sunt detașabile. Coroanele pot fi realizate din metal, porțelan sau ceramică și sunt concepute pentru a arăta ca dinții tăi naturali. Punțile dentare pot fi considerate ca un tip de proteză fixă care vă umple golurile dinților, susținute de coroane de ambele părți.
  • Proteza dentară – Protezele dentare pot fi utilizate pentru a înlocui un set întreg de dinți (proteze complete) sau o parte din ei (proteze parțiale). Medicul dentist va proiecta protezele dentare pentru a se potrivi gurii și va alege o nuanță care seamănă cu dinții tăi naturali. De asemenea, aceștia pot discuta despre supraprotezări, care sunt ancorate mai ferm în gură folosind implanturi dentare. Acest lucru ajută la reducerea pierderii osoase care poate apărea la protezele tradiționale.
  • Gutiere – Purtarea unei gutiere noaptea vă poate ușura tensiunea pe dinți și pe articulație și vă poate ajuta să respirați mai ușor în timpul somnului. Proteticianul vă poate oferi un aparat de gură personalizat dacă vă macinați sau strângeți dinții (bruxism), dacă gâtul vă este blocat în timpul somnului (apnee în somn) sau dacă aveți o tulburare a articulațiilor temporomandibulare.

Incrustații

Incrustațiile ceramice reprezintă cea mai modernă și estetică metodă de rezolvare a unei cavități dentare (spațiul rămas după tratarea cariei). În mod clasic se realizează o plombă din compozit. În cazul inlay-urilor se efectuează o amprentă și se trimite către laboratul de tehnică dentară, de unde se întoarce o piesă din ceramică care se adaptează perfect la cavitatea preparată. În general se folosesc în situațiile în care după eliminarea cariei rămâne un spațiu mediu, care nu necistă o coroană dentară, dar nici un pațiu foarte mic, care ar putea fi rezolvat printr-o oburație din compozit fotopolimerizabil.

 

Incrustațiile sunt realizate din ceramică, zirconiu sau aliaj metalic. În clinica noastră se realizează doar din primele 2 materiale, fiind și cele mai estetice. Au un aspect și o transluciditate foarte asemănătoare dintelui natural, precum și o rezistență sporită. Este o soluție net superioară materialelor clasice din compozit.

 

Incrustațiile se clasifică în mai multe tipuri: inlay, onlay și pinlay. Inlayurile se aplică în șanțurile rămase de la exereza substanței dentare cariate. Se inseră în cavitatea rămasă. Onlay-urile se aplică și pe dinte, ca un capac, și acoperă cuspizii dentari. În cazul pinlay-urilor există și un ancoraj în rădăcina dintelui (ca un pivot).

 

Decizia o va lua medicul specialist din clinica noastră și vă va prezenta toate opțiunile de tratament împreună cu avantajele și dezavantajele respective. Trebuie reținut că reprezintă alternativa la plomba clasică cea mai bună, rezistentă și estetică. Dintre avantajele incrustațiilor sunt:

  • Rezistență marită;
  • Estetică sporită;
  • Nu se colorează în timp;
  • Igienă îmbunătățită.

Proteze dentare

În momentul apariției bolii parodontale(parodontoză) care afectează calitatea dinților( devin mobili, osul si gingia se resorb) sau în alte situații în care fie la maxilar, fie la mandibulă rămân un numar minim de dinți, medicul stomatolog trebuie să analizeze dacă dinții rămași se pot păstra sau trebuie extrași și să aleagă cea mai bună variantă de tratament pentru pacient. În astfel de situații putem apela la lucrări protetice mobilie ( proteze).

 

Pentru mulți pacienți, pierderea completă a tuturor dinților duce la o deteriorare drastică a calității vieții. Probleme cu vorbirea, efecte dăunătoare asupra vieții sociale și esteticii datorită pierderii dințiilor sunt doar câteva exemple de ce protezele dentare sunt un tratament atât de important pentru pacienți.

 

Poate părea că pacienții rămân cu puține alternative atunci când ajung în acest stadiu, dar nu este cazul. Stomatologia modernă, printr-un progres științific constant, poate oferi acum multe opțiuni de tratament diferite.

 

Vă putem ajuta chiar și în aceste așa-numite „scenarii dificile”. Una dintre aceste opțiuni de tratament protetic se numește „proteză ”.

 

Protezele sunt fie totale( când pe arcadă nu mai există dinți), fie parțiale ( atunci când pe arcadă a mai rămas un anumit număr de dinți). Decizia de a păstra dinții o va lua medicul stomatolog în momentul examinării unei radiografii. Există mai multe variante de proteze în funcție de materialul din care sunt confecționate și anume: proteze acrilice și proteze flexibile.

Protezele acrilice

Protezele acrilice sunt confecționate dintr-o bază acrilică dură și dinții artificiali confecționați din același material si prezintă următoarele avantaje:

  • Refacerea masticației, care este cel mai important factor în momentul în care pacienții iși perd dinții;
  • Proteza are rolul de a susține buzele și obrajii, dispărând astfel aspectul de „edentat”;
  • Restaurarea zâmbetului pacientului;
  • Pret accesibil pentru toți pacienții.

 

Dezavantajele protezei acrilice

  • Acrilatul este un material rigid;
  • Unii pacienți pot avea alergii la acest material;
  • Pierderea suportului osos în timp.

 

De câte ședințe este nevoie pentru a realiza o proteză totală acrilică?

Pentru realizarea unei proteze totale acrilice sunt necesare 4 ședințe la medicul stomatolog. În prima ședințî vi se va explica planul de tratament, avantajele și dezavantajele diverselor materiale și vi se va lua amprenta preliminară. În a doua ședință vi se va mai lua o amprentă funcțională (mai detaliată) și șablonul de ocluzie (mușcătura), precum și culoarea viitorilor dinți. În a treia ședință e va efectua proba la machetă, adică tehnicianul va trimite o proteză cu baza din ceară moale și dinții din acrilat. În această ședință veți vizualiza cum va arăta viitoare proteză și se vor efectua eventuale corecții. În a patra ședință proteza va fi gata și dumneavoastră veți pleca din clinica noastră cu un zâmbet perfect!

 

Protezele flexibile

Sunt asemănătoare protezelor acrilice, diferența fiind dată de materialul din care sunt confecționate și prezintă următoarele avantaje:

  • Este mult mai estetică;
  • Reprezintă varianta ideală pentru pacienții care au alergii la acrilat sau cei care nu pot suporta protezele dure;
  • Prezintă stabilitate mărită datorită flexibilității sale;
  • Materialul din care este făcută baza protezei este translucid şi foarte asemănător ca şi culoare cu gingia deci proteza va fi aproape invizibilă.

Proteze scheletate

Protezele scheletate reprezintă piese protetice detașabile, care prezintă o bază din acrilat sau silicon cu aceeași culoare ca și gingia, peste care se montează dinții artificiali.

 

Protezele scheletate moderne folosesc elemente speciale de prindere și se fixează de coroanele prezente. Pe lângă rolul estetic evident, au rolul de a distribuii uniform sarcina maasticatorie pe întreg maxilarul.

 

Spre deosebire de protezele clasice, sunt estetic superioare, și nu balansează, nici nu există riscul de a se desprinde în timpul vorbirii sau masticației.

 

Când se utilizează protezele scheletate?

Când pacientul a pierdut unități dentare, în mod special laterale, și din motive obiective sau subiective nu se pot realiza punți dentare sau implanturi dentare, proteza scheletată este tratamentul de elecție. Se pot folosi și proteze parțial acrilice, dar sunt net inferioare față de cele scheletate.

 

Trebuie reținut că protezele scheletate, mai ales cele cu sisteme speciale, se folosesc numai în cazurile în care un pacient mai are unități dentare. Acestea (cele cu sisteme speciale) prezintă o componentă fixă (coroane dentare), o componentă mobilizabilă (proteza în sine) și elementul special (capse, culise, telescoape, etc).

Tipuri de proteze scheletate:

  • Proteze telescopate: sunt proteze speciale în care se șlefuiesc mai mult dinții prezenți și se acoperă cu un material metalic de formă tronconică sau conică. Proteza prezintă în interior niște lăcașuri speciale care vor acoperi capele metalice. În momentul fixării, proteza nu se mai poate detașa, iar capele metalice nu se observă, estetica fiind impecabilă.
  • Proteze pe culise sau capse: Pentru relizarea acestui tip de proteze scheletate este necesar ca dinții vecini breșei să fie îmbrăcați în coroane speciale (estetice) care prezintă la capătul dinspre breșă prelungiri metalice în care se va ancora proteza scheletată. În momentul ancorării (fixării) protezei, acele prelungiri nu se mai obervă, fiind încastrate în lucrare, estetic fiind perfect.
  • Proteze cu croșete: Croșetele sunt elemente speciale, turnate odată cu proteza, care se așează pe niște lăcașe special frezateîn dinți. Au marele avantaj că nu necesită o șlefuire excesivă a dinților, fiind necesare doar mici lăcașe de ancoraj. În scchimb, în anumite situații se obervă croșetele metalice.

 

Cum se igienizează?

Este necesar un periaj regulat de 2 ori pe zi fără paste abrazive. La sfârșitul zilei este indicată imersia protezei în soluții speciale (recomandate de medicul specialist) timp de 10-15 minute. Desigur este absolut necesar controlul regulat la medic, în acest caz cel puțin o dată pe an.

Avantajele protezelor scheletate

  • Stabilitate ridicată;
  • Nu se aplică pe tot cerul gurii;
  • Sunt ușoare;
  • Reprezintă alternative mai ieftine decât implantul dentar;
  • Se distribuie uniform forțele masticatorii;
  • Estetică ridicată;
  • Confort sporit.

Dezavantajele protezelor scheletate

  • Nu se pot folosi în cazul pierderii tuturor dinților;
  • Deși sunt mai ieftine decât soluțiile pe implant, sunt mult mai scumpe decât protezele clasice acrilice;
  • Trebuie detașate de cel puțin 2 ori pe zi pentru igienizare.

Pivoți dentari

Ce sunt pivoții dentari?

Pivotul dentar este un element protetic, care are ca scop restaurarea sau întărirea dinților fracturați sau distruși în proporții mari. Această piesă protetică se introduce în canalul radicular, după ce a fost realizat un tratament de canal corect care să prevină pe viitor apariția unor infecții, reconstruind astfel corpul dintelui.

 

Întotdeauna după cimentarea unui pivot dentar este necesară și o coroană care să il acopere deoarece pivotul este echivalentul dintelui șlefuit. Pivoții dentari pot fi de mai multe tipuri:

  • Pivoți prefabricați din fibră de sticlă pe care medicul stomatolog ii cimentează direct în cabinet;
  • Pivoți metalici care sunt confecționați în laboratorul de tehnică dentară;
  • Pivoți din zirconiu care la rândul lor sunt confecționați în laboratorul de tehnică dentară, fiind de culoare albă vor ajuta ca viitoarea coroană să fie foarte estetică.

Când se pot aplica pivoții dentari?

Pivoții se pot aplica la dinții care au suferit pierderi mari de țesut dentar din cauza cariei dentare sau dinții care au suferit traumatisme sau sunt fracturați.

 

Când nu este indicat un pivot dentar?

  • Când dinții prezintă un grad mare de mobilitate;
  • Când dintele este fracturat sub nivelul gingiei- în acest caz este posibil ca rădăcina să nu fie suficient de rezistentă;
  • Când gingia prezintă inflamație sau abcese- după tratamentul gingiilor se poate aplica pivotul.

Capătă curajul de a zâmbi cu încredere.

Solicită chiar astăzi o programare!

 

Echipa XENO MED este mereu aproape de tine!