Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0771 641 980
Programare

Plombe dentare

 

 

Cavitățile carioase pot fi prevenite pentru mulți oameni. Acestea sunt cauzate de cariile dentare, care sunt adesea rezultatul unor obiceiuri de igienă orală deficitar sau plombe vechi cu recidivă de carie. Caria dentară apare de obicei atunci când bacteriile se combină cu particulele de carbohidrați (zaharuri) rămase în gură. Rezultatul este o substanță numită placă bacteriană care începe să mănânce stratul dur, exterior al smalțului dinților.

 

Acest proces duce în cele din urmă la gropi sau cavități în dinți care sunt susceptibile la deteriorare ulterioară. Netratată, placa poate deveni tartru, lucru imposibil de îndepărtat doar cu o periuță de dinți. Odată ce bacteriile vă pătrund în smalț, este posibil să începeți să simțiți durere. O infecție în interiorul dinților poate provoca dureri și mai intense.

 

Cauze și simptome ale cariilor dentare

Pe lângă igiena dentară deficitară și refluxul acid, alte obiceiuri pot contribui la formarea plăcii și a tartrului. Acestea includ:

  • Gustări frecvente;
  • Consumul de alimente zaharate sau cu amidon;
  • Fumatul.

 

Simptomele unei carii pot include sensibilitate la rece sau dulciuri, având dinți deteriorați sau rupți, dureri de dinți sau probleme de mestecat. Odată ce ați început să simțiți durere în gură, trebuie să vă faceți o programare. Dacă mențineți un program de consultații bianuale, se pot observa din timp cariile dentare și se pot trata înainte de a deveni dureroase.

Opriți procesul de descompunere în primele etape cu un examen și o curățare profesională, urmată de o îngrijire adecvată la domiciliu. Odată ce placa se transformă în tartru, numai medicul dentist îl poate îndepărta pentru a vă proteja dinții.

 

Procedura de plombare începe cu îndpărtarea porțiunii afectate a dintelui cu ajutorul frezelor dentare sau a laserului. Următorul pas folosește o anumită formă de material de umplere pentru a proteja cavitatea din dinte.

 

Aveți mai multe opțiuni pentru materialul de umplere a cavității, dar cel mai folosit, recomandat și estetic este compozitul fotopolimerizabil.

 

Amalgam vs. Material de umplere compozit

Materialele pentru umplerea cavității includ aur, porțelan și rășină compozită. Aurul și porțelanul sunt cele mai scumpe opțiuni. Când vine vorba de materiale de tip amalgam vs. compozite, cea mai mare diferență este aspectul lor. O comparație între amalgam și materiale compozite includ:

  • Amalgam. Este posibil să fiți familiarizați cu plombele de argint și mercur sau amalgam. Plombele de amalgam puternice și durabile erau odată singura opțiune pentru mulți medici stomatologi. Unii încă folosesc această metodă.
  • Compozit. Acest material de plombare se află la intersecția dintre accesibilitate, durabilitate și aspect. Progresele în materialul de tip compozit au făcut ca acesta să fie mai puternic și mai ușor de gestionat, dar necesită totuși un nivel ridicat de abilități și tehnologie pentru a fi plasat corect. Obturațiile compozite necesită mai puțină eliminare a țesutului dentar, deoarece materialul se leagă direct de dinte. Se aseamănă și cu ceilalți dinți, prin culoare și textură.

Procedura de obturație cu material compozit

Este o procedură rapidă și relativ nedureroasă. Cu cât se detectează mai repede caria dentară, cu atât procedura este mai ușoară și mai puțin invazivă. După o evaluare amănunțită a dinților și a gingiilor etapele sunt:

  • Realizarea unei radiografii dentare pentru a stabili gradul de avansare a leziunii carioase.
  • Îndepărtarea țesutului dentar afectat cu ajutorul frezelor dentare sau al laserului
  • Toaletarea cavității
  • Aplicarea de demineralizant pe pereții exteriori ai cavității
  • Aplicarea unui adeziv special (bonding)
  • Introducerea materialului compozit și spatularea acestuia într-o formă estetică
  • Fotopolimerizarea compozitului
  • Finisare.

Sigilări dentare

 

 

Ce este sigilarea?

Sigilarea reprezintă aplicarea unui strat subțire de compozit pe suprafețele ocluzale (masticatorii) ale dinților – de obicei dinții din spate (premolari și molari) – pentru a preveni cariile dentare. Materialul este semi-lichid și pătrunde rapid în fosetele dinților și este polimerizat (întărit) de o lumină intensă. Rezultatul este un scut din compozit peste smaltul fiecărui dinte.

 

Cine ar trebui să își facă sigilări?

Datorită probabilității de a dezvolta probleme în șanțurile și fosetele premolarilor și molarilor, copiii și adolescenții sunt candidați principali pentru sigilări. Cu toate acestea, și adulții pot beneficia, pentru a realiza o profilaxie a afecțiunilor carioase

 

De obicei, copiii ar trebui să primească sigilări pe molarii și premolarii lor de îndată ce acești dinți erup. În acest fel, sigilanții dentari pot proteja dinții în anii cu cea mai mare predispoziție la carie (între 6 și 14 ani).

 

În unele cazuri, materialele de sigilare dentare pot fi utilizate și pentru dinții de lapte, cum mai ales în cazul în care dințișorii prezintă șanțuri și fosete adânci. Deoarece dinții de lapte joacă un rol atât de important în menținerea spațiului corect pentru dinții permanenți, este important să păstrați acești dinți sănătoși, astfel încât să nu se piardă prea devreme.

Cum se aplică materialele de sigilare?

Aplicarea lor este un proces simplu și nedureros. Durează doar câteva minute pentru ca medicul dentist. să aplice materialul pentru a sigila fiecare dinte. Pașii = sunt după cum urmează:

  • Dinții care urmează să fie sigilați sunt bine curățați.
  • Fiecare dinte este apoi uscat și e izolează în jurul dintelui pentru a-l menține uscat.
  • Soluție acidă este pusă pe suprafețele ocluzale ale dinților, ceea ce ajută la lipirea materialului la dinți.
  • Dinții sunt apoi clătiți și uscați.
  • Se aplică un adeziv special pe dinte (bonding)
  • Se aplică materialul de sigilare și se întărește cu ajutorul unei lumini intense speciale.

 

Care este beneficiul sigilărilor?

Deși periajul și folosirea aței dentare pot îndepărta particulele de hrană și placa de pe suprafețele netede ale dinților, acestea nu pot pătrunde întotdeauna în toate colțurile din spatele dinților pentru a le îndepărta.Sigilarea protejează aceste zone vulnerabile de cariile dentare prin împiedicarea formării plăcii și a pătrunderii alimentelor.

 

Cât durează agenții sigilanți pe dinte?

Sigilanții pot proteja dinții de carie timp de până la 10 ani. Oricum, sunt necesare controale regulate și eventuale adăugări de material în zonele în care se constată lipsa acestuia.

Capătă curajul de a zâmbi cu încredere.

Solicită chiar astăzi o programare!

 

Echipa XENO MED este mereu aproape de tine!