Cavitățile carioase pot fi prevenite pentru mulți oameni. Acestea sunt cauzate de cariile dentare, care sunt adesea rezultatul unor obiceiuri de igienă orală deficitar sau plombe vechi cu recidivă de carie. Caria dentară apare de obicei atunci când bacteriile se combină cu particulele de carbohidrați (zaharuri) rămase în gură. Rezultatul este o substanță numită placă bacteriană care începe să mănânce stratul dur, exterior al smalțului dinților.
Acest proces duce în cele din urmă la gropi sau cavități în dinți care sunt susceptibile la deteriorare ulterioară. Netratată, placa poate deveni tartru, lucru imposibil de îndepărtat doar cu o periuță de dinți. Odată ce bacteriile vă pătrund în smalț, este posibil să începeți să simțiți durere. O infecție în interiorul dinților poate provoca dureri și mai intense.
Pe lângă igiena dentară deficitară și refluxul acid, alte obiceiuri pot contribui la formarea plăcii și a tartrului. Acestea includ:
Simptomele unei carii pot include sensibilitate la rece sau dulciuri, având dinți deteriorați sau rupți, dureri de dinți sau probleme de mestecat. Odată ce ați început să simțiți durere în gură, trebuie să vă faceți o programare. Dacă mențineți un program de consultații bianuale, se pot observa din timp cariile dentare și se pot trata înainte de a deveni dureroase.
Opriți procesul de descompunere în primele etape cu un examen și o curățare profesională, urmată de o îngrijire adecvată la domiciliu. Odată ce placa se transformă în tartru, numai medicul dentist îl poate îndepărta pentru a vă proteja dinții.
Procedura de plombare începe cu îndpărtarea porțiunii afectate a dintelui cu ajutorul frezelor dentare sau a laserului. Următorul pas folosește o anumită formă de material de umplere pentru a proteja cavitatea din dinte.
Aveți mai multe opțiuni pentru materialul de umplere a cavității, dar cel mai folosit, recomandat și estetic este compozitul fotopolimerizabil.
Materialele pentru umplerea cavității includ aur, porțelan și rășină compozită. Aurul și porțelanul sunt cele mai scumpe opțiuni. Când vine vorba de materiale de tip amalgam vs. compozite, cea mai mare diferență este aspectul lor. O comparație între amalgam și materiale compozite includ:
Este o procedură rapidă și relativ nedureroasă. Cu cât se detectează mai repede caria dentară, cu atât procedura este mai ușoară și mai puțin invazivă. După o evaluare amănunțită a dinților și a gingiilor etapele sunt:
Aplicarea lor este un proces simplu și nedureros. Durează doar câteva minute pentru ca medicul dentist. să aplice materialul pentru a sigila fiecare dinte. Pașii = sunt după cum urmează:
Deși periajul și folosirea aței dentare pot îndepărta particulele de hrană și placa de pe suprafețele netede ale dinților, acestea nu pot pătrunde întotdeauna în toate colțurile din spatele dinților pentru a le îndepărta.Sigilarea protejează aceste zone vulnerabile de cariile dentare prin împiedicarea formării plăcii și a pătrunderii alimentelor.
Sigilanții pot proteja dinții de carie timp de până la 10 ani. Oricum, sunt necesare controale regulate și eventuale adăugări de material în zonele în care se constată lipsa acestuia.